Cantik Luar Cantik Dalam :)

Hidayatul Afzam | 12/16/2012 05:21:00 PM | 3Comments |
Kita sanggup menghabiskan wang untuk membeli alat make up untuk kelihatan cantik..
Nak kelihatan cantik tu boleh, tapi jangan la berlebih-lebihan..
simple is beautiful, right?
 
Lagi kita berusaha kelihatan cantik dengan memakai make up tebal-tebal,
Lagi berkuranglah keyakinan kita terhadap anugerah Allah..

Awak, bersyukurlah :)
 
dalam surah at-Tinn ayat 4, maksudnya;
sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya
sudah jelas lagikan bersuluh yang kita semua ni sebaik-baik kejadian.
Cantik!!
Cantik luaran belum tentu cantik dalaman. 
Ramai yang berusaha nak kelihatan cantik di luar. Tapi, tak ramai yang sedar bahawa kecantikkan sebenar adalah lahir daripada dalaman kita.
 
sebab tu la;
don't judge a book by its cover!
 
Kadang tu kita nampak seseorang..Fuyooooo!! Lawanya *sampai ada yg meleleh air liur*
Tapi, sombong!
 Kepada kaum adam, nak pilih kaum hawa nie tak perlulah cari yang putih melepak, badan langsing, rambut lurus..
TAPI,
carilah yang betul-betul beriman..
Bertudung tak semestinya baik, tapi sekurang-kurangnya mereka mengikut apa yang disuruh dalam Islam..
“janganlah disalahkan tudung jika akhlak seseorang itu buruk…..!!!....menutup aurat itu perintah Allah…sama ada manusia itu baik atau jahat…kan itu perintah Allah…kita tak boleh pertikaikan……!!”
“Jika akhlak seseorang itu jahat…..maka dia akan dikira dosanya mengikut akhlaknya yang jahat….tetapi jika dia tidak memakai tudung menutup aurat…..maka dosanya akan bertambah lagi…janganlah kita melakukan satu dosa…kemudian kita tambah lagi dosa…akibatnya derita kita di akhirat..lama kita diazab di dalam neraka…..!!”
"Ah,tak kisahla cantik ke tak,yang penting hati mahu cantik.."

islam adalah agama yang cantik luar dan dalam.
"Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan." (Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi)

"Wahai anak-anak Adam,pakailah pakaianmu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke masjid(atau mengerjakan sembahyang),makanlah dan minumlah,dan jangan pula kamu berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan (melampaui batas.)" (Al-A'raaf,ayat 31)

Nak cantik boleh, tapi jangan berlebih-lebihan. Jangan sampai bila kita berjalan depan lelaki, dorang tengok sampai tak berkelip. *lawa sangat!*

Korang..Korang!!
Cantik luar tak pentinglah..!!
#Renung-renungkanlah.. :)



Liberal Gurlz :
“Oh ye ke ustaz…..maaflah ustaz… saya tak pandai agama……saya cuma dengar orang bercerita…dan ada kawan-kawan saya yang menggelarkan diri mereka “ the liberal gurlz”……yang menyatakan…kalau tak boleh buang sifat-sifat……jahat dalam diri…tak guna pakai tudung labuh……munafik namanya tu……tunggulah sehingga kita benar-benar dah bersedia dan menjadi benar-benar baik….barulah kita pakai tudung tutup aurat…..”


Ustaz :
“Ha ha ha ha ha bila la agaknya tu ….baru awak jadi benar-benar baik…..bila dah masuk kubur….?”
“Satu perkara yang mesti kita ingat…dan perbetulkan persepsi kita…..berubah jadi baik dan bertaubat adalah perkara yang tak boleh ditangguh-tangguh…….berubah dan bertaubat mesti dilakukan serta merta …kerana jika kita tangguh dan tunggu dulu…..maka dikhuatiri kita tidak sempat..bertaubat dan berubah…kerana ajal maut itu tidak kita tahu bila tibanya….apakah kita boleh menjamin umur kita panjang?apakah kita boleh hidup sehingga ke detik masa kita bertaubat dan berubah……”please don’t make your life as a gambling game”jangan perjudikan hidup awak dengan hanya bersandarkan harapan yang tak pasti…..” Jika kita menyatakan kita kena tunggu sehingga dah benar-benar baik dan bersedia baru kita pakai tudung menutup aurat……maka adakah umur kita sepanjang itu untuk sampai ke detik itu????? Jika kita dimatikan Allah bagaimana?”

“Samalah macam awak tidak mahu kahwin hanya kerana awak nak tunggu calon suami yang benar-benar perfect..hensem….macho…hmmm sampai ke tua la tak kahwin jawabnya”

ORIGINAL HIDAYATUL AFZAM®
 █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
 Verified Official by Blogspot

3 comments:

Aesya Zealous said...

moga sama2 berubah ke arah yg lebik baik lg. cantik luar cantik dalam. peace yo! hehe

★ ɥɹɐן ɐʎɐʎ said...

Hey angkat tangan ! Jom join segmen Azam baru+Blogliview yaya ! Hanya berlangsung selama 3 hari sahaja !

Review blog + Entri stick post + Semua peserta dibloglistkan . XD

http://yayalarhsecret.blogspot.com/

Isma Haneefa said...

rupa natural tulah kecantikan yg sejati :)
bersyukurlah dgn apa yg ALLAH dah kurniakan..

Click Like and Receive all updates via Facebook.

Tutorial By | JiwarOsak

 
This Territory was created by Princess_1405. Credits →