HUKUM "LIKE" GAMBAR WANITA TIDAK MENUTUP AURAT

Hidayatul Afzam | 1/18/2013 08:56:00 PM | 14Comments |
 Dah, jangan nak bagitau aku berlagak la nak buat entry pasal ni ye. Aku just nak share apa yang baik. Tak pe la kalau dah ramai yang tahu. TAPI, asal ramai je yang buat jugak? Nampak sangat la ramai yang baca tapi tak aplikasikan dalam kehidupan kita. 
 
Hmmm, lagi satu masalah. Apa hal ha orang perempuan ni suka sangat freehair?
Nak tunjuk rambut awak lawa sangat la. Dah aku tak pertikaikan la. Apa yang mampu kita lakukan, kita hanya boleh berdoa supaya dorang ni semua mendapat hidayat untuk menutup aurat. Jangan la kita duk caci mereka, tiada gunanya. Orang sekeliling kita kena main peranan, cuba tegur mereka yang tidak bertudung ni. Tapi dengan teguran yang baik la. Jangan la duk tengking-tengking, duk perli bagai. Cuba bayangkan kalau semua orang ambik berat pasal aurat ni semua, sudah tentu kita berasa malu untuk mendedahkan aurat. Setuju ke tidak?

Ok, berbalik pada tajuk asal kita hari nie. Apa hulumya Like gambar wanita yang tidak menutup aurat?
Korang boleh tengok dalam gambar di atas, 
Haram "LIKE" Gambar Perempuan Tak Tutup Aurat, Macam Memberi Galakan Lagi Kepada Dia Untuk Upload Gambar Seperti Itu(Tidak Menutup Aurat).
Okay, ada faham? 
Fitrah manusia la kan, bila orang suka apa yang kita buat, makin suka la kita buat menda tu. Cuba fikir la sikit, banyak mana sangat pahala yang kita kumpul sepanjang hayat kita ni. Kalau dah tahu kita ni banyak sangat dosa, jangan ditambah lagi dosa yang lain.

Apa pendapat anda?
Salah ke apa yang saya cakap ni? /Tepuk Dada, Tanya Iman\
*Silakan Share Untuk Manfaat Bersame~. :')

ORIGINAL HIDAYATUL AFZAM®
 █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
 Verified Official by Blogspot

14 comments:

Nana Liena said...

hehe.. baru sedar kan..selama ni main like ja.. nak tegur pun takut kecik hati.. kalau dipuji makin kembang, so dia akn upload bnyk2 utk tatapn org2 laki trutamanya.. bila dipuji, ' comelnya awak' dibalas 'hehe..mana ada..biasa2 ja..' huhu

Norliza Ismail said...

bagus entry ni. buat panduan gadis2 yg suka upload gambar xtutup aurat. bkn setakat free hair je, pakaian pun kena teliti juga. bygkn berapa ramai yg tgk gambar tu... dan berapa byk dosa yg dia dpt.

kalau sudi jengahlah blog ibu juga dan follow google plus sekalai ok.

http://IzaIsmail.com

Alynn Nyzaa said...

huhu..betul2..setuju sgt..makin dipuji, makin menjadi..that's y sy wat dunno je..

eimah siti said...

cik siti pn tgh mngelakkan tangan ni dari like gambar2 yang tak tutup aurat...klau nak snang...smua gambar prmpuan cik siti tak like...cik siti like gmbr laki ja...hehehhe...so keberangkalian untuk mnglike gmbar pmpuan yg tak tutup aurat tuu mmg nipis la...hehe

Salwati Sapei said...

ermm good info..ramai yg x taw psl nih..anyway sis dah follow awak yer;)

Khairul Nizam said...

tu la pasal..berat nanang gini hehehe

Mohd Selim Zainal said...

terima perkongsian nie...saling ingat mengingatkan...tegurlah andai saya salah k...

mselim3

pls: Saya suka sesama kita berpesan2 pada jalan kebaikan. bagus entry nie...

iela_kylla said...

salam perkenalan..cantik blog awak.. jom blogwalking dan follow sini
http://iellakylla.blogspot.com/2013/01/tips-pelindung-diri.html

Anonymous said...

bg saya kn.. dari kita dok mengharamkn menjatuhkn org masuk syurga neraka.. nmpak ja kwn x tutup aurat inbox dia trus kat facebook.. Basic asas Dakwah amar makruf Nahi Mungkar.. kna tegur.. kalo nk jaga hati kwn.. kita pn kna tempias dosa dia.. berhenti bercakap dan bertindak..

Anonymous said...

bkn tu ja.haram puji suara wanita yg menyanyi nanti diorg menyanyi je.suara kn aurat wanita.haram beli album artis wanita sbb nnti diorg makin galak menyanyi buat album.haram puji wanita yg tak ttp aurat nnti diorg sntiasa buka aurat.haram puji rambut wanita lurus atau cantik nanti diorg sntiasa tak tudung rambut.apa lg?byk lg yg haram kta tak tau bkn like dlm fb ja

Anonymous said...

bukan tu ja.haram puji suara wanita yg menyanyi sedap nnti diaorg makin galak menyanyi dn buat album.suara wanita kn aurat.haram puji wanita tak tutup aurat nnti diaorg makin mjadi2 buka aurat.haram puji rambut wanita lurus atau cntik nnti diorg sntiasa tak tutup rambut.kan?apa lg?sama juga konsep like gmbr gadis xttp aurat kt fb.byk haram jadah.bkn stkt kt fb ja.kt luar kta tak endah plak.

quattro said...

Setuju cuma sy ada penambahan sedikit..pemakaian yg x syarie baik lelaki atau perempuan berpunca dari
1) masalah aqidah individu tersebut x setle lg kerana beraqidahkan sekular(memisahkan agama dgn kehidupan)
2)negara tidak menerapkan sistem Islam secara kaffah(menyeluruh) malahan mengambil sistem kuffar barat..jika negara menerapkan perundangan syariah Islam..sudah pasti akan secara automatik rakyat akan memakai pakaian yg syarie..jika x,individu teesebut akan disanksikan..

Jadi bila kita mengaku islam,mati nk cara islam tp hidup tidak ikut cara islam..maknanya dia x paham term Islam way of life... dan peranan negara pulak dlm bab perundangan dan muamalah WAJIB menerapkan syariah Islam secara kaffah..sudah tentu cara yg Rasulullah tunjukkan iaitu KHILAFAH...!!

quattro said...

Setuju cuma sy ada penambahan sedikit..pemakaian yg x syarie baik lelaki atau perempuan berpunca dari
1) masalah aqidah individu tersebut x setle lg kerana beraqidahkan sekular(memisahkan agama dgn kehidupan)
2)negara tidak menerapkan sistem Islam secara kaffah(menyeluruh) malahan mengambil sistem kuffar barat..jika negara menerapkan perundangan syariah Islam..sudah pasti akan secara automatik rakyat akan memakai pakaian yg syarie..jika x,individu teesebut akan disanksikan..

Jadi bila kita mengaku islam,mati nk cara islam tp hidup tidak ikut cara islam..maknanya dia x paham term Islam way of life... dan peranan negara pulak dlm bab perundangan dan muamalah WAJIB menerapkan syariah Islam secara kaffah..sudah tentu cara yg Rasulullah tunjukkan iaitu KHILAFAH...!!

quattro said...

Setuju cuma sy ada penambahan sedikit..pemakaian yg x syarie baik lelaki atau perempuan berpunca dari
1) masalah aqidah individu tersebut x setle lg kerana beraqidahkan sekular(memisahkan agama dgn kehidupan)
2)negara tidak menerapkan sistem Islam secara kaffah(menyeluruh) malahan mengambil sistem kuffar barat..jika negara menerapkan perundangan syariah Islam..sudah pasti akan secara automatik rakyat akan memakai pakaian yg syarie..jika x,individu teesebut akan disanksikan..

Jadi bila kita mengaku islam,mati nk cara islam tp hidup tidak ikut cara islam..maknanya dia x paham term Islam way of life... dan peranan negara pulak dlm bab perundangan dan muamalah WAJIB menerapkan syariah Islam secara kaffah..sudah tentu cara yg Rasulullah tunjukkan iaitu KHILAFAH...!!

Click Like and Receive all updates via Facebook.

Tutorial By | JiwarOsak

 
This Territory was created by Princess_1405. Credits →